Херсонська обласна організація КВУ запитала у молодих журналістів, що заважає їм захищати свої права


Протягом липня-грудня поточного року на території Одеської, Миколаївської, Херсонської областей та АР Крим реалізується Проект  Одеського відділення ВГО "Комітет виборців України" "До демократичних виборів через просвіту та захист журналістів". Регіональний виконавець  Проекту - Херсонська обласна організація Комітету виборців України.  
28 листопада, за ініціативи Херсонської обласної організації КВУ, у стінах Інституту філології та журналістики Херсонського державного університету відбувся підсумковий круглий стіл "До демократичних виборів через просвіту та захист журналістів".  Захід зібрав близько 40 представників друкованих та електронних видань, телебачення, а також   журналістів-початківців, котрі, на разі, здобувають профільну освіту в Херсонському державному університеті.
Дементій Бєлий, голова ХОО КВУ, презентував присутнім результати моніторингу дотримання прав журналістів на виборах 2012 року, згідно яких на  Херсонщині зафіксовано 18 порушень (переважна їх більшість стосувалась збору інформації представниками ЗМІ). 

Озвучені результати моніторингу спричинили справжню дискусію між учасниками круглого столу. Так, наприклад, Сергій Мазур, прес-секретар ХОО КВУ, висловив припущення, що невелика кількість зафіксованих скарг  стосовно порушень прав журналістів на виборах-2012, насправді ж, може ілюструвати пасивність останніх - як у відстоюванні власних прав, так і у висвітленні виборчого процесу. Згідно результатам моніторингу,  більшість порушень прав журналістів лишаються невідомими широкому загалу. Скажімо, з 18 випадків на Херсонщині, зафіксованих Центром правової допомоги, лише п'ять були відомі Інституту масової інформації.
Що ж заважає журналістам захищати свої права? Однією з причин,   озвучених учасниками  круглого столу, є  зневіра у правоохоронній системі та судочинстві України. Олег Ткачук, висловив думку, що часом для журналісиів більш доцільним є поширення відповідної інформації в електронних ЗМІ, аніж звернення до правоохоронних органів. Серед інших чинників, які стримують молодих журналістів від захисту своїх професійних прав, були названі: страх втратити роботу, судова тяганина та брак  досвіду. 

     З іншого боку, протягом виборів журналісти продемонстрували неабияку консолідованість, обмінюючись інформацією та узгоджуючи спільні дії  посередництвом соціальних мереж. Одним з прикладів  такої консолідованості став заклик студентів-журналістів у соціальній мережі "ВКонтакте" щодо спільної участі  в  "білому протесті", котрий відбувся 1 жовтня. 


Слід також зазначити, що Центр правової допомоги журналістам на базі Херсонської обласної організації Комітету виборців України працював  протягом усього виборчого періоду. У вересні ХОО КВУ провела круглий стіл "Вибори 2012: як журналістам захистити свої права?", а в жовтні - "Тренінг із захисту прав журналістів на виборах 2012".  Увесь цей час головний юрист   Херсонського обласного відділення КВУ Олександр Токаленко надавав безкоштовні консультації всім, хто потребував правової допомоги. 
   Наприкінці круглого столу його учасники зробили  висновки, що необхідно й надалі: продовжувати практику створення Центрів правової допомоги журналістів; активніше залучати журналістські організації (відділення НСЖУ та незалежної медіа-профспілки, інших асоціацій) для роз’яснення прав журналістів та особливостей роботи під час виборчого процесу; під час навчання членів дільничних виборчих комісій акцентувати увагу учасників навчання на правах журналістів та на відповідальності за порушення, представникам правоохоронних органів більш уважно ставитися до повідомлень про порушення прав журналістів.


Коментарі

Популярні публікації