Тенденції та загрози першого місяця виборчої кампанії

     У понеділок, 10 вересня, відбулася прес-конференція Херсонської обласної організації КВУ. Вона була присвячена результатам довготермінового спостереження за виборчою кампанією до Верховної Ради України у Херсонській області.
     У прес-конференції взяли участь голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий, керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул і президент Молодіжного центру регіонального розвитку Максим Єлігулашвілі.
     Олександр Мошнягул охарактеризував перший місяць виборчої кампанії активністю лише двох політичних сил - Партії Регіонів та КПУ. Діяльність "Об'єднаної опозиції" можна назвати аритмічною та млявою. Інші 19 партій, які беруть участь у загальнодержавному виборчому округу, майже непомітні. 
     Протягом першого місяця виборчої кампанії, за свідченнями Дементія Бєлого, спостерігачі КВУ зафіксували близько 90 порушень.
     За спостереженнями Комітету виборців України, головними порушниками виборчої кампанії  є посадові особи місцевої влади, які беруть активну участь у передвиборчої агітації на користь Партії регіонів. 
    На другому місці за кількістю порушень є самі кандидати від Партії регіонів, які проводять активну кампанію із наданням різноманітної допомоги, послуг, сприянню в організації різноманітних заходів - подібну діяльність можна кваліфікувати як непрямий підкуп виборців. 
    З боку інших кандидатів та представників політичних партій зафіксовані поодинокі випадки непрямого підкупу. Це порушення з боку представників КПУ, УДАРу, «Єдиного Центру». 
     Максим Єлігулашвілі розповів, що найголовнішою виборчою подією серпня стало формування окружних виборчих комісій, більшість з котрих на початковому етапі роботи спіткали організаційні труднощі - наслідки застосування маніпулятивних технологій при формуванні ОВК для отримання впливу на прийняття рішень. Частина членів окружних виборчих комісій виявилась "мертвими душами", і в перший же тиждень ЦВК була вимушена замінити майже 40% членів ОВК. В результаті, вирішальний вплив на прийняття рішень в окружних комісіях отримала партія влади (близько 60% членів комісій). Крім того, Партія регіонів отримала більшість у керівництві всіх ОВК на Херсонщині.


      Якщо Ви стали свідком порушення виборчого законодавства, будь ласка, повідомте про нього!

1. Скористайтесь інтерактивною картою порушень виборчого законодавства, створеною КВУ: http://map.cvu.org.ua

2. Найпростіше повідомити про порушення на сайті "Майдан" за допомогою великої червоної кнопки додати скаргу вгорі кожної сторінки.

3. Всю інформацію щодо порушень (скани, посилання на новини, відео, файли в форматі .doc(x) або .pdf, фотографії тощо) бажано надсилати на електронну пошту  vybory2012@maidan.org.ua.  Не забудьте в повідомленні вказати місце, де відбуваються події, якомога точніше - назву населеного пункту, області, района і,  якщо знаєте, номер виборчого округу.

4. У твітері повідомлення про порушення виборчого законодавства бажано публікувати з хештегом #vrada.
    

Коментарі

Популярні публікації