Корупцію долатимуть блогери

           "Блогери проти корупції" - так називався дводенний тренінг від Інституту Масової Інформації (ІМІ), що відбувся у Херсоні 3-4 вересня. У ньому взяли участь журналісти та громадські активісти, чиї анкети й есе пройшли конкурсний відбір на сайті ІМІ. Теми тренінгів стосувались вивчення особливостей жанру самого розслідування, розслідування корупційних схем, методів збору інформації, правових можливостей та обмежень при проведенні журналістських розслідувань. Серед тренерів - кращі журналісти-розслідувальники центральних Інтернет-видань та медіа-юристи: Олег Єльцов (екс-головний редактор сайту "Україна кримінальна"), Андрій Марусов (журналіст тижневика "Дзеркало тижня. Україна"), Дмитро Чоповський (адвокат, медіаюрист, ІМІ) та Ольга Бурда (ІМІ, колишня редактор Української служби Бі-Бі-Сі).
На думку Олега Єльцова, жанр розслідування є найскладнішим в журналістиці. А, відтак, новачку треба починати з публікацій новин, наступний крок - репортажі, а вже потім вести розслідування. Статті журналістів-розслідувальників часто стають приводами для судових позовів, тому   слухачам дводенного курсу "Блогери проти корупції" було запропоновано  вести свої блоги на сайті, котрий на разі створюється ІМІ. Таким чином, вони будуть захищені від репресивних заходів та переслідувань "героями" їх публікацій про корупцію.

Оскільки серед учасників тренінгу був великий відсоток гостей із інших міст, їх розселили у готелі, де відбувалось і саме навчання. Мова йде про готельно-туристичний комплекс "Фрегат", кілька місяців тому  "прославлений"  програмою "Ревізор" на "Новому каналі". З тих пір, імовірно, значних змін на краще у "Фрегаті" не відбулось. В залі для кави-брейк відчувався запах плісняви, підлога в конференц-залі брудна (крім як на неї, ставити свої речі було нікуди), електроподовжувач - взагалі дефіцит для закладу. Ці недоліки частково нівелював ввічливий персонал та чудовий краєвид з вікна ресторану.

Важливою частиною тренінгу стала стала тема "Журналістські стандарти і "джинса". Як вижити у протистоянні правда чи гроші". Ольга Бурда висловила занепокоєння тим, що преса буквально завалена хвалебними матеріалами на адресу політичних партій або ж комерційних структур. Але "замовник таких публікацій часто не усвідомлює,  що "хвалебні оди" скоріше шкодять його іміджу, ніж допомагають, оскільки відсутність критичного погляду, як правило, навіює читачу сумніви щодо його правдивості.  Протистояти цьому явищу у пресі можуть блогери". На разі, ІМІ оголосив конкурс на виявлення "джинси" в місцевих виданнях, що триватиме до кінця виборчої кампанії (деталі конкурсу).

Проект «Блогери проти корупції» виконує Інститут Масової Інформації за підтримки НДО «Дім свободи» (Freedom House). Тренінги вже пройшли у містах Тернопіль, Луганськ та Херсон.  На 20-21 вересня заплановано проведення фінального тренінгу у Києві, де, окрім лекцій, відбудеться зустріч блогерів з редактором сайту та обговорення подальшої співпраці.




Коментарі

  1. надто вже життєствердний заголовок, нє?
    тренінг - то добре.
    але скільки людей застосовуватимуть нові знання та навички? і скільки з-поміж учасників таки так є блогерами?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Саме тому його (заголовок) сформульовано з використанням дієслова в недоконаному виді. Відсутнє твердження, що блогери вже долають корупцію, але надія на те, що колись так буде, лишається :)

      Стосовно кількості. Приблизно половина учасників навчання - з інших міст (Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса). Херсон, як на мене, проявив пасивність у поданні конкурсних заявок на навчання. Я, навіть, назвала б це недобором.
      З відомих мені блогерів-херсонців там було 2,5 екзепляри, та й ті - початківці.

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації