Дайте руки, юні други


       Святкуючи День української мови та писемності ми, зазвичай, згадуємо   Нестора Літописця ,  вшановуючи його пам'ять.  Та варто не забувати і про Маркіяна Шашкевича




-  автора першої читанки українською мовою для дітей, поета, прозаїка, публіциста, перекладача, громадського діяча... 
       Народився Маркіян Семенович у селі Підлисся Золочівського повіту на Львівщині в багатодітній сім'ї священика  6 листопада 1811 року .
Маркіян любив приїздити в Підлисся, бо тільки тут міг відпочити душею; він присвятив цьому чудовому куточку Галичини багато своїх поезій.
    У Підлиссі до 150-річчя від дня народження було відкрито меморіальний музей Маркіяна  Шашкевича .   В музеї зібрані деякі речі його  родини, які вдалося зберегти, також твори Маркіяна Шашкевича, опубліковані за його життя, деякі навіть рукописні. Всім знаний альманах «Русалка Дністровая», який Маркіян Шашкевич видав із Яковом Головацьким та Василем Вагилевичем, був заборонений до розповсюдження на всій території Австро-Угорської імперії.
Цей альманах та інші нечисленні видання в оригіналі, що вийшли за життя їхнього автора, можна також оглянути в музеї.
Окремими стендами репрезентовані видання про Маркіяна Шашкевича як суспільного діяча, матеріали з оцінкою його літературного доробку та публіцистики, і художні твори, де він фігурує як персонаж тексту. Кількість цих експонатів свідчить про те, що інтерес до постаті Маркіяна Шашкевича не був спорадичним і стосувався не лише ювілеїв чи інших урочистих подій.                                                                                                                     

     Його спадщина і досі є предметом досліджень літературознавців, культурологів, об’єктом зацікавлення широкого кола громадськості.   Творчий і науковий доробок ювіляра невеликий: три десятки поезій, незавершена поема "Перекинчик бісурманський", романтичне оповідання "Олена",  переспіви та переклади із давньоруської, чеської, польської, сербської, грецької мов, декілька статей і нотаток.

        Глибоко символічними «експонатами» музею є велетенський столітній дуб та  криниця; вони наче символізують постать самого Шашкевича та його слово, з якого можемо і сьогодні черпати мудрість і любов. Він став зачинателем нової літератури на західноукраїнських землях, своєю громадсько-культурною діяльністю (перш за все - діяльністю "Руської Трійці") він сприяв пробудженню національної свідомості галицьких українців, виступав за возз'єднання західно- і східноукраїнських земель. Маркіян першим (а за ним  І.Вагилевич та Я.Головацький) почав збирати народні пісні. У своїй поетичній творчості органічно поєднав фольклорне та літературне начала, громадянські мотиви з інтимно-сповідальними інтонаціями, оригінальну творчість з перекладницькою. Тому його діяльність була так високо оцінена дослідниками.

    P.S.:   Свого часу Роман Іваничук написав біографічний роман про Маркіяна Шашкевича "Вода з каменю" . Він починається сторінками життя письменника часів навчання в семінарії .(Друга частина дилогії - "Саксаул у пісках" - про Івана Вагилевича, соратника й друга видатного засновника "Руської Трійці").
Послухати поезії Маркіяна можна тут:
 - у виконанні Сергія Пантюка;
 - читає Володимир Кухар;
 - Ганна Короненко читає вірші Маркіяна






Коментарі

Популярні публікації