Вінниця, бібліотеки та виклики після Євромайдану

11-15 листопада у м. Вінниця відбувся навчальний візит представників громадських організацій та ініціатив "Виклики після Євромайдану: Схід і Захід разом" .

У Вінниці була вперше і, більшою мірою, як громадськи активна людина, керівниця дискусійного кіноклубу, аніж як бібліотекар (хоча у моєму випадку ці визначення майже тотожні). Отож не могла не відійти від офіційної програми візиту й оминути увагою бібліотеки, не зазирнувши у гості хоча б до котроїсь із них. 
Дякуючи гуглу, довідалась, що у Вінниці є координаторки проекту Молодіжної секції УБА "Бібліотечний туризм: пізнаємо Україну та бібліотеки" та зв'язалась з Людмилою Мороз - однією із них. 
У день мого приїзду, 11 листопада, у центральній міській бібліотеці була нарада завідуючих бібліотек-філій при директорі - і Люда запропонувала мені розповісти колегам про проекти нашої бібліотеки, власний досвід тощо. 


Завідуючі бібліотек-філій Вінницької ЦБС

Відео з візиту керівників творчих майстерень при бібліотеках України
до Національної бібліотеки Румунії, м. Бухарест.
                              
Про бібліотеки Латвії та стажування молодих бібліотекарів
у рамках програми "Лідерство" від Творчого центру ТЦК та "Бібліомосту"
                                                             
 До виступу завчасно не готувалась, але у нет-буці зі мною в дорозі завжди про всяк випадок є хоча б кілька презентацій та відео, різні бібліотечні цікавинки. Відтак, змогла поділитись з вінницькими колегами досвідом ознайомчої поїздки до творчих майстерень при бібліотеках Румунії та стажування у Латвії, розповіла про клуби та гуртки нашої бібліотеки-філії №3, її специфіку та структуру Херсонської ЦБС загалом.
Спілкуватись було цікаво, залюбки відповідала на питання колег, але час сплинув швидко (як це й буває, коли проводиш його гарно). 
                      
Праворуч - директор Вінницької ЦБС
                     

Сама ж бібліотека приємно вразила мене креативністю: незважаючи на (як мені здалося) недостатнє фінансування, тут є вдосталь оригінально оформлених виставок, проводяться актуальні заходи й акції (при мені, наприклад, плели маскувальні сітки), багато клубів, секцій і гуртків при бібліотечних філіях. Вдячна вінницьким колегам за гостинність та можливість поділитись досвідом. 

                             

Після Вінницької центральної бібліотеки я вирушила до обласної універсальної наукової ім. Тімірязєва, бо (знову завдячуючи гуглу) дізналася, що там діє кіноклуб - а це ж саме моя тема. ^_~ 
Взагалі, поки шукала інфу про знакові місцини й організації Вінниці, надибала прегарний тематичний жж-блог про культурне життя цього обласного центру. Авторка  блогу, власне, й поділилася зі мною контактами з "найбільш творчого працівника бібліотеки" (с) Марини Ревенко, котра влаштувала мені швидку ознайомчу екскурсію "тімірязєвкою". 

Потім була зустріч з керівниками кіноклубу при ВОУН бібліотеці ім. Тімірязєва та затишне чаювання з колегами. Мені розповіли, що бібліотечний кіноклуб носить, більшою мірою, просвітницький характер. Під час показів члени клубу знайомляться з історією кіно - фільмами, котрі не побачиш в кінотеатрі і про котрі сучасна молодь майже не знає. Натомість, колеги здивувались, що дискусійний кіноклуб, котрий діє при нашій бібліотеці №3 Херсонської ЦБС окрім показів фільмів має стосунок до кіноосвіти та час від часу проводить майстер-класи різної тематики.

Затишний кіноклуб Вінницької ОУН бібліотеки ім. Тімірязєва

Таким був перший день і перші враження від Вінниці. А моє перебування у цьому чудовому місті продовжилось далі - вже за спільною програмою візиту "Виклики після Євромайдану: Схід і Захід разом".  

Далі буде.



Коментарі

Популярні публікації