У Херсоні презентовано Ресурсний центр Органів самоорганізації населення

        У п'ятницю, 15 лютого, о 13 годині у прес-клубі "Новий день" Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень у партнерстві з Херсонською обласною організацією Комітету виборців України, Громадською організацією "За майбутнє Херсона" та організацією "Безпосереднє народовладдя" була проведена прес-конференція "Розвиток органів самоорганізації населення: шлях до заможної громади",  під час якої відбулась презентація Ресурсного центру.

     
     Херсонський Ресурсний центр Органів саморганізації населення (ОСН) був утворений 8 лютого поточного року за участі Володимира Макухи (Громадська організація "За майбутнє Херсона") та Лариси Щепьоткіної (організація "Безпосереднє народовладдя"), які стали експертами Проекту. Надалі Ресурсний центр проводитиме освітні заходи (семінари, тренінги) для представників ОСН  та  органів місцевого самоврядування, надаватиме правову допомогу у створенні органів самоорганізації населення та консультації з проблемних питань. Також у рамках проекту буде здійснюватись моніторинг бази діючих, нових нормативних  актів та таких, що лише розробляються.
     ОСН не слід плутати з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, оскільки вони створюються не за майновим, а за територіальним принципом - на території будинку, кварталу, мікрорайону тощо. Тоді як члени ОСББ можуть жити у будь-якому віддаленому куточку світу і бути так само далекими від проблем громади, на території якої знаходиться їх майно. Тож органи самоорганізації населення є більш дієвими у порівнянні з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків. 
Лариса Щепьоткіна, Олександр Мошнягул та Володимир Макуха
     Місцеві ради мають можливість делегувати органам самоорганізації повноваження для вирішення проблем громади, під які вони можуть отримувати фінансування з бюджету. До того ж, діапазон цих повноважень може бути достатньо широким - від сфери ЖКГ до проведення культурно-масових заходів; діяльність ОСН  регулюється Законом України "Про органи самоорганізації населення" .
     Поки що у Херсоні кількість органів самоорганізації є досить незначною.  "Основна проблема ОСН полягає в тому, - зауважив керівник Проекту Олександр Мошнягул, - що, на сьогоднішній день, рух самоорганізації в Херсоні недостатньо розвинутий. Причини - не лише у пасивності громадян, а й у відсутності правових знань, навичок, досвіду успішних історій розвитку ОСН". З огляду на соціальну значимість, важливість органів самоорганізації населення для громади, Ресурсний центр має на меті підвищувати правову обізнаність та ініціативність населення, допомагати у створенні ОСН та налагоджувати співпрацю між новоствореними Об'єднаннями й органами місцевого самоврядування. 
    Ресурсний центр Органів самоорганізації населення базуватиметься в Херсонській обласній організації  Комітет виборців України. Тож, у разі необхідності, кожен херсонець може отримати безкоштовну правову допомогу, звернувшись до юриста Ресурсного центру ОСН Олександра Токаленка, за адресою  Придніпровський узвіз, б.1, оф.8  (тел.: 0552 32 50 26).


Проект "Розвиток органів самоорганізації населення: шлях до заможної громади" діє у рамках програми Міжнародного фонду "Відроження"  "Громадське суспільство та належне врядування". Реалізація Проекту покладена на ХОО "Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень" у партнерстві з ХОО Комітету виборців України та ХМГО "За майбутнє Херсона". 


Коментарі

Популярні публікації