Інститут споживчих експертиз закликає споживачів до бойкотування неякісної продукції


     Споконвіку молоко вважалося корисним для здоровя продуктом, однак, інколи вживання молочної продукції може нанести непоправної шкоди організму людини.  Про це попереджають експерти  Інституту споживчих експертиз – незалежної громадської організації, створеної  для проведення досліджень різноманітних товарів та послуг на території України. 
     2 серпня 2012 р., за участю лікаря-гастроентеролога Галини Кузьменко та експерта київського Інституту споживчих експертиз, відбулося засідання Херсонського прес-клубу, присвячене якості молокопродуктів у роздрібній торгівлі Херсонської області.   
     Як практикуючий лікар, Галина Кузьменко навела приклади захворювань, викликаних вживанням цих товарів із шкідливими добавками, що мають тендецію до зростання: гастродуоденіт, ентероколіт, харчові отруєння, алергія тощо. Вона закликала уважніше ставитися до вибору продуктів харчування при їх купівлі та вживанні, дотримуватися умов зберігання. Слід пам'ятати: молочні продукти, що придбанні на стихійних ринках, можна вживати лише після термічної обробки, особливо влітку! 
   У свою чергу, Юрій Чорнобривець звернув увагу споживачів на використання недобросовісними виробниками пальмового масла та діоксиду титану (барвник-вибілювач, Е-171) при виготовленні продукції. Пальмове масло - це густа, пластична речовина, що не розчиняється в організмі людини (адже плавиться при температурі, вищій від +54), а, крім того, викликає стійкий ефект звикання. Традиційно, його активно використовують фаст-фуди, котрі так полюбляють діти. Пальмова олія в Україні вже звично увійшла до складу згущеного молока, цукерок, шоколаду та шоколадної пасти, локшини швидкого приготування, чіпсів, крекерів тощо - її вміст у цих продуктах часом сягає 95%! Між іншим, пальмову олію в усьому світі використовують здебільшого для змащення обладнання у металургійній промисловості; вона густо шлакує організм людини і виводиться з нього дуже повільно. Цей компонент є причиною численних серцево-судинних, онкологічних, гастроентерологічних захворювань та ожиріння! Слід пам'ятати, що молочний продукт, котрий не містить у своєму складі пальмового масла, змінює свою консистенцію на більш рідку, якщо його перемістити в тепліше середовище (хоча б кімнатної температури); а вершкове масло, яке щойно дістали з холодильника, має кришитися й бути непластичним. 
   Споживача також має насторожувати красива, надмірна білизна молочних продуктів - то ознака діоксиду титану в їх складі. Цей небезпечний інгредієнт в інших країнах використовується у виробництві лаків, фарб, паперу та пластмас, в Україні ж - для надання продуктам харчування білого кольору. 
   На думку Юрія Чорнобривця, "першою прикметою  неякісного продукту є його низька ціна: готовий продукт не може коштувати ледь дорожче від сировини, котра необхідна для його виготовлення. Потрібно уважно читати текст етикетки: там мають бути лише відомі нам природні складові; чим менше невідомих речовин з індексом "Е", тим менше ризиків для здоров'я. Українське законодавство недосконале щодо контролю якості товарів вітчизняних виробників, тому покупець має бути пильним. Не слід фінансувати власним коштом знищення свого ж здоров'я, купуючи фальсифікат.  Бойкотування неякісних товарів - дієвий спосіб змусити товаровиробника виготовляти якісну продукцію". 

Коментарі

Популярні публікації