Відкриті списки для парламентських виборів. Виклик Україні?

   У Херсоні 16 березня відбувся навчальний семінар-тренінг «Відкриті списки для парламентських виборів. Європейський досвід і виклики для України» . Ціллю тренінгу було передати і обговорити досвід застосування преференційного голосування у пропорційних системах, накопичений в європейських країнах – Латвії, Естонії, Польщі, Румунії.
                               Дементій   Бєлий    освітлює    передвиборчу ситуацію на Херсонщині

    Спершу Дементій Бєлий, голова ХОО КВУ, розповів присутнім про передвиборчу ситуацію в області і її основні ризики та переваги. Окрім дещо прогнозованих (поява партій-клонів з метою розпорошення голосів, підконтрольність виборчих комісій, Джеррімендерінг, неточності в списках виборців,  агітація на дільницях в день голосування тощо), увагу привертають і деякі інші перепони. Згідно нового Закону , наприклад, на бюлетені  вже не вказуватиметься прізвище та не стоятиме підпис члена виборчої комісії, який видав його виборцю - це підвищує ризик фальсифікацій на дільницях. Звуження кола суб'єктів звернення зі скаргами - теж не на користь демократичним виборам; щонайменше дивним виглядає той факт, що спостерігачі позбавлені права їх подавати, адже вони одними з перших дізнаються про порушення у багатьох випадках.
    Доповідь керівника політичних програм УНЦПД Світлани Конончук стосувалася європейського досвіду використання відкритих виборчих списків. За приклад було взято досвід Польщі, Естонії, Латвії та Румунії, порівнявши який, учасники тренінгу у ході ділової гри "Голосувати відповідально" мали визначитися, виборча система якої держави підходить Україні якнайкраще. І хоча досвід кожної зі згадуваних країн цікавий та позитивний, більшість присутніх схилилась до думки, що Україні необхідна виборча система на зразок Польської.  
                                                                       
                                Галина Бахматова  розповідає про норвезьку виборчу систему

   Аналізуючи виборчі системи європейських країн, учасники тренінгу щоразу намагалися спрогнозувати її можливі ризики та недоліки. І прийшли до думки, що демократичність волевиявлення у згадуваних країнах забезпечується не лише довершеністю закону, а й законослухняністю кожного громадянина. Складна виборча система не збільшує кількість лазівок для фальсифікацій, якщо громадянин сам їх не шукає; і неможливо підкупити виборця, якщо він не продає свій голос. Тож будьмо відповідальними за майбутнє нашої держави, чітко слідуючи нормам закону. 

Коментарі

Популярні публікації